Kişisel DNA kodu nedir?

Tüm sağlık hizmetlerinin kişilerin kendi DNA bilgilerine endeksli olarak yapılacağı sağlık sistemine doğru bütün dünya süratla ilerliyor. Coğrafyamızın ve özellikle Türkiye’nin, güvenilir eller aracılığı ile kendi vatandaşlarının DNA kimliklerini hazırlamasına ve ortak bir DNA havuzu çıkarmasına ihtiyacı var.

Çünkü:

  1. Doğumdan ölüme kadar kişinin DNAsı korunuyor ve değişmeden kalıyor. (Özel ve nadir durumlardaki mutasyonlar dışında)
  2. %99 hastalıkların temelinde DNAlarımızda mevcut olan genetik kod (farklılıklar) yatıyor.
  3. Bir coğrafyanın insanlarının toplumsal olarak hastalıklara yatkınlıklarını da DNA’ları belirliyor.
  4. DNA kodunun nasıl işlediğine yönelik bilimsel bilgi birikimi her geçen gün daha da fazla artıyor.

İşte bu sebepler ve çok daha fazlaları kişilerin DNA kodlarını erken yaşta öğrenip ceplerinde ve sağlık sistemlerinde taşımalarını çok değerli kılıyor. Çünkü her bireyin kendine has bir DNA kodu bulunmaktadır. Bu kodlardaki farklılıklar, kişilerin almaları gereken en uygun tedavi yöntemlerinde de farklılıklar olmasını gerektirebilir.

Günümüzde doktor-hasta görüşmeleri artık DNA bilgisi ışığında yapılıyor. Yenidoğanın erken teşhis edilebilir kalıtsal hastalıkları var mı? Hangi ilaçlar yazılmalı? İlaçların dozajları ne olmalı? Hangi gıdaları tüketmeli, hangilerini tüketmemeli? Enzim veya vitamin takviyesi yapılmalı mı, yapılmamalı mı?

Erken teşhis ve erken müdahale döngüsünün sağlık hizmetlerine ve dolayısıyla devletlere olan kısa ve uzun vadedeki sosyo-ekonomik geri dönüşünün önemi her geçen gün daha da netleşiyor.

Genomik çağa girdiğimiz 21. yüzyılda coğrafyamızdaki çocuklarımızın ve yeni nesillerin ıslahı için, daha sağlıklı bireyler olmaları ve gelecekte kendi DNA bilgilerinden azami şekilde faydalanabilmeleri için bu yolculukta bize katılın!